Skip to Main Content

EU - Hvor findes dokumenterne: Starting Points

Guide til at finde dokumenter i form af direktiver, forordninger, domme, rapporter mm. i EU-systemet

Starting Points

En kort gennemgang og præsentation af de centrale databaser, når du skal søge efter dokumenter (forordninger, direktiver, domme, meddelelser mm.) 

Indholdsfortegnelse for denne side

Publikationskontoret (Publication Office)

Aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter - en vejledning

Institutionernes registre

Oversigt over de forskellige dokumentregistre i EU-systemet:

Åbenhedsregister: giver borgerne direkte adgang til oplysninger om, hvem der er involveret i aktiviteter, som søger at påvirke beslutningsprocessen i EU, hvilke interesser de arbejder for, og hvilke ressourcer der investeres i disse aktiviteter.

Register fra Rådet: det offentlige register over Rådets dokumenter, der har været operationelt siden den 1. januar 1999, indeholder henvisninger til  rådsdokumenter. Se også Arkivet i Rådet for Den Europæiske Union for endnu ældre dokumenter.

Register fra Europa Parlamentet:  henvisninger til de dokumenter, som Parlamentet har udarbejdet eller modtaget siden den 3. december 2001

Register fra Europa Kommissionen: indeholder referencer til dokumenter , som er blvet oprettet efter 1. januar 2001. Her finder du forskellige typer dokumenter fra Kommissionen, bl.a. forslag, konsekvensanalyser, meddelelser, delegerede retsakter, gennemførelsesretsakter og andre kommissionsafgørelser samt dagsordener for og referater af kommissærmøderne.

Komitologi - registeret: Kommissionen har beføjelse til at gennemføre EU-lovgivning på mange områder og bistås i den forbindelse af udvalg, der består af repræsentanter fra EU-landene.Dette register indeholder baggrundsinformation og dokumenter om arbejdet i disse udvalg, herunder alle dokumenter, der sendes til Europa-Parlamentet til underretning eller behandling. Se bl.a. EU-Oplysnngen for mere information om Komitologi.

Adgang til dokumenter fra forskellige EU-institutioner - en oversigt

Opslag / Leksika vedrørende det europæiske samarbejde

Starting Points - EU's centrale informationsressourcer

EUR-Lex 

EUR-Lex er den centrale database til at finde lovgivning, retspraksis, lovforberedende dokumenter mm., der er udarbejdet af EU's institutioner.

Indhold i EUR-Lex:

EUR-Lex > Hjælp: omfattende guide til beskrivelse af indholdet mm.


EUR-Lex's forside:



Søgemåder i EUR-Lex:

  • Hurtigsøgning (Quick search): find dokumenter mm. ved at skrive søgeord eller tal i øverste søgeboks (fritekstfelt). NB! Bemærk at der søges ned i millioner af dokumenter
  • Avanceret Søgning (Advanced Search): gør din søgning mere målrettet ved at vælge en samling og angive specifikke søgekriterier som f.eks. ord i teksten eller i titlen, identifikatorer eller datoer. Når du har valgt en samling (f.eks. retsakter og retspraksis) viser formularen kun de relevante søgekriterier. Du kan søge samtidigt i mere end én samling.
  • Dokumentnummer: brug funktionen Find resultater efter dokumentnummer til højre på forsiden. Brug dokumentets referencenummer med årstal, nummer og type.
  • Ekspertsøgning (Expert search): kræver at du registrerer dig som bruger
  • CELEX-nummer: brug funktionen Find resultater efter Celex-nummer til højre på forsiden, https://eur-lex.europa.eu/content/help/faq/celex-number.html  

Vejledning til at søge i EUR-Lex: en detaljeret guide til at søge i Hurtigsøgning, Avanceret søgning og  Ekspertsøgning.


Hurtigsøgning (Quick search):

Med hurtigsøgning søgning du ned i millioner af dokumenter og får derved typisk mange søgeresultater, Du kan afgrænse disse søgeresultater på forskellig vis:

  • Anførselstegn (" ") til at søge efter en nøjagtig ordlyd.
     
  • En stjerne (*) til at erstatte et hvilket som helst antal tegn. Eksempel: Transport* søger på transport, transporter osv.

    Dette fungerer også for dokumentnumre

  • Et spørgsmålstegn (?) i stedet for et enkelt tegn i dit søgebegreb for at finde variationer heraf. Eksempel: ca?e finds case, cane, care.


Avanceret søgning:

Du kan bruge avanceret søgning til at afgrænse din søgning med en række specifikke søgekriterier.

Øverst på siden med avanceret søgning kan du vælge én, flere eller alle EUR-Lex-samlinger (f.eks. traktater, retsakter og retspraksis).

Søgekriterierne afhænger af, hvilken samling du vælger.

Feltet Tekstsøgning er det samme for alle samlingerne. Den giver stor fleksibilitet med hensyn til de termer, du ønsker at søge efter, fordi du kan bruge søgeoperatørerne OG, ELLER og IKKE og afkrydsningsfelterne I titlen og I teksten.

For eksempel kan du søge efter et dokument med en bestemt term i titlen og en anden term i teksten, eller du kan søge efter et dokument med en bestemt term i titlen og ikke i teksten osv.

Nogle af felterne har et plus-tegn (+) til højre for søgefeltet. Når du klikker på plusset, åbnes et nyt vindue med en liste over yderligere søgekriterier.

Mere detaljeret hjælp til at søge med Avanceret søgning (på engelsk)


CELEX-søgninger:
Et CELEX-nummer er en unik identifikator for de fleste dokumenter i EUR-Lex (uanset sprog).
Et CELEX nummer består af fire dele - Sektor, År, Dokumenttype og Dokumentnummer.

Direktiv 2000/60/EF (Vandrammedirektivet) som eksempel:

 

Sektorinddelingen:
1 – Traktater, 2 – Internationale aftaler, 3 – Lovgivning, 4 – Supplerende lovgivning, 5 – Forberedende retsakter, 6 – Retspraksis, 7 – Nationale gennemførelsesforanstaltninger, 8 – Henvisninger til national retspraksis vedrørende EU-retten, 9 – Forespørgsler fra Parlamentet, 0 – Konsolideret lovgivning, C – Andre dokumenter offentliggjort i C-udgaven af EU-Tidende, E – EFTA-dokumenter.

Year: år (for dokumentet)

Dokumenttyper (Doc Type):
Via dette link kan du få en oversigt over alle dokumenttyper i EUR-Lex. Til alle dokumenter (bortset fra sektor 0 og 7) kan der være en eller flere berigtigelser. En berigtigelse har samme Celex-nummer som det oprindelige dokument med et suffiks "R(xx)", hvor "xx" er berigtigelsens løbenummer.
"How CELEX numbers are composed": en detaljeret beskrivelse og gennemgang af CELEX-strukturen

Doc Nr.: dokumentets nummer


EU-Institutioner - adgang til deres dokumenter
Flere institutioner og organer deltager i EU's beslutningsproces. Der er her adgang til dokumenterne via institutionsadgang:

                   

                   


EuroVoc - søgning efter EU-lovgivning ved hjælp af emneord

EuroVoc er EU's flersprogede og tværfaglige tesaurus. Den indeholder nøgleord, opdelt på 21 områder og 127 underområder, der beskriver indholdet af dokumenterne i EUR-Lex. Du kan gennemse EU-lovgivning og relaterede dokumenter (lovgivning, forberedende dokumenter, internationale aftaler, meddelelser om retspraksis, parlamentsforespørgsler osv.) efter område og underområde.
Via Avanceret søgning i EUR-Lex er det også muligt at søge ved hjælp af EuroVoc emneordene.

 

Europa-websiden (europa.eu) er EU's centrale webside, hvor der er adgang til informationer, rapporter, dokumenter mm. fra EU-institutionerne:

  • "EU efter emne": inden for hvert emne er der en kort oversigt over politikken og lovgivningen inden for området med links til centrale dokumenter. Der er også henvisninger til de centrale EU-organer inden for det valgte emne samt til publikationer, statistisk og nyhedsbreve.
  • "Sådan fungerer EU": meget velegnet til at finde basisinformation om EU og dets institutioner
  • "EU-lovgivningen": præsentation af lovgivningsproceduren i EU, oversigt over lovtyper (retskilder) og en vejledning til at finde lovgivning og retspraksis (domme).
  • "Publikationer": En oversigt over EU-publikationer, -rapporter, -statistikker og -biblioteker.

Den Europæiske Unions Tidende (EU-Tidende) 

Den Europæiske Unions Tidende (EUT) er den primære kilde til indholdet på EUR-Lex. Den offentliggøres dagligt (regelmæssigt fra mandag til fredag, og i hastende tilfælde om søndagen og på officielle fridage) på alle EU's officielle sprog.
Indhold:
Består af to serier (L-serien for lovgivning, C-serien for information og meddelelser) og et supplement./ specialudgaven

  • L (lovgivning)
  • C (oplysninger og meddelelser)
  • Specialudgaven: Specialudgaven af Den Europæiske Unions Tidende indeholder den gældende sekundære lovgivning på tiltrædelsesdatoen for det aktuelle medlemsland. De retsakter, der offentliggøres i specialudgaven, grupperes i bind efter rækkefølgen for deres offentliggørelse og opstilles i 20 kapitler, som svarer til kapitlerne i registeret over gældende EU-retsforskrifter.

Ted - tenders electronic daily
TED (Tenders Electronic Daily) er onlineudgaven af "tillægget til EU-Tidende" (S-udgaven) om offentlige kontrakter i EU. I TED offentliggøres 746 000 bekendtgørelser om indgåede kontrakter om året og 235 000 indkaldelser af tilbud til en værdi af ca. 545 mia. euro.

 

EU's kompetencekatagorier (Hvad er EU's kompetencer)

Det er medlemslandene, som tildeler EU kompetence på et område, det vil sige, at medlemslandene beslutter, hvad EU må bestemme. Hvad EU kan eller skal tage sig af, er fastlagt i de enkelte bestemmelser i EU's traktater.

I forbindelse med forhandlingerne om Lissabon-traktaten blev EU's medlemslande enige om at gøre det mere tydeligt i traktaterne, hvilke politikområder EU er involveret i og hvordan. Det er sket ved at opstille tre overordnede kompetencekategorier og placere de enkelte politikområder herunder, jfr. tabellen nedenfor.

 

EU enekompetence

Områder med delt kompetence

Områder hvor EU kan understøtte, koordinere, supplere medlemslandene

Andre områder, der ikke er nævnt under kompetence-kategorierne

(se også under områder med delt kompetence)

Toldunion

Indre marked

Beskyttelse af menneskers sundhed

Samordning af de økonomi- og beskæftigelsespolitikken

Konkurrence-regler i det indre marked

Social- og arbejdsmarkedspolitik-ken

Industri

Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik

Monetære Union (euroen)

Økonomisk, social og territorial samhørighed (regionalpolitikken)

Kultur

Forskning, teknologi og rumpolitik

Bevarelse af havets biologiske ressourcer

Landbrug og fiskeri (undtagen bevarelse af havets biologiske ressourcer)

Turisme

Udviklingssamarbejde og humanitær bistand

Fælles handelspolitik

Miljø

Civil beskyttelse

 

Indgåelse af bestemte internationale aftaler

Forbrugerbeskyttelse

 

 

 

Transport

 

 

 

Transeuropæiske net

 

 

 

Energi

 

 

 

Frihed, sikkerhed og retfærdighed

 

 

 

Fælles sikkerhedsudfordringer på folkesundhedsområdet

 

 

 

Forskning og Teknologisk udvikling

 

 

 

 

 

Rumpolitik

 

 

 

Udviklingsbistand

 

 

 

(Kilder: EU-Oplysningen (Hvad er EU's kompetencer), EUABC.com  og SCADPlus (De grundlæggende principper for EU)

CBS Library, Solbjerg Plads 3, DK-2000 Frederiksberg, Denmark

Homepage | Addresses and Opening Hours | Contact