Skip to Main Content

PLAGIERING & AKADEMISK REDELIGHED: AKADEMISK REDELIGHED

REDELIGHED

AKADEMISK REDELIGHED PÅ CBS

AKADEMISK REDELIGHED

Akademisk redelighed er bredt accepterede normer for akademisk opførsel og hæderlighed.  Normerne gælder for alle medlemmer af det akademiske samfund, dvs. både forskere og studerende.

CBS forventer af alle studerende, at deres faglige arbejder er deres egne, og at arbejderne er baseret på akademisk redelighed. Akademisk uredelighed indberettes til og sanktioneres af rektor, uanset om den studerende har været uredelig med vilje eller ej, og staffen kan være hård.

Baggrunden for normerne er flere:

Dels bygger al ny forskning som udgangspunkt videre på eksisterende forskning. Derfor skal vi kunne stole på, at den eksistende forskning er lavet ordentligt, så forfalskede resultater herfra ikke 'forurener' nye forskningsresultater.

Dels kan det opleves som uretfærdigt, hvis andre tager æren for ens egne resultater, som man måske har brugt lang tid på at komme frem til. At gøre andres arbejde til sit eget er lige så meget tyveri, som hvis man stjal tøj i en butik.

Endelig lærer studerende, der snyder, simpelthen ikke det de skal og får derfor eksamensbeviset under falske forudsætninger. Det betyder, at kommende arbejdsgivere kommer til at ansætte folk, der kan for lidt og derfor laver for mange fejl. I værste fald kan det også bidrage til at devaluere alle eksamebeviser fra det pågældende universitet. 

Forskere, der snyder, kan blive indklaget for Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Studerende, der snyder, kan i værste fald blive bortvist fra CBS.

Akademisk uredelighed foreligger, når en studerende, eller en gruppe af studerende, ved forfalskning, plagiering/afskrift, fortielse, samarbejde om individuelle skriftlige opgaver eller på lignende måde vildleder om egen indsats og resultater. Se også boksen til højre med eksempler på uredelighed.

EKSEMPLER PÅ SNYD

NB. Denne liste er ikke udtømmende

At tage æren for andres arbejde uden deres samtykke og uden kildeangivelse.

At anvende andres ideer eller ord uden autorisation og uden korrekt anvendelse af citationstegn og/eller kildeangivelse.

At forfalske, fabrikere eller undlade at oplyse om selektion/kassation af data, dokumenter eller lign.

At manipulere citater, så der fremkommer en anden mening end det der var ophavspersonens intention.

At bruge indhold fra egne opgaver, der er indleveret til bedømmelse ved en tidligere lejlighed, uden at gøre opmærksom på dette.

At bistå andre med ovenstående.

At medbringe ikke-tilladte hjælpemidler til en eksamen.

At give eller modtage hjælp til løsning af eksamensopgaver, herunder samarbejde om individuelle eksamensopgaver.

CBS Library, Solbjerg Plads 3, DK-2000 Frederiksberg, Denmark

Homepage | Addresses and Opening Hours | Contact