Skip to Main Content

Ophavsret: Creative Commons

Om Creative Commons-licenser

En Creative Commons-licens er en standardiseret måde, hvorpå skaberen af et originalt værk – hvad end det er en forskningspublikation, et fotografi, en PowerPoint-præsentation eller en lydoptagelse – giver andre tilladelse til at dele og bruge deres værk på bestemte måder, uden at de behøver at spørge om tilladelse til dette. Skaben af et værk mister ikke ophavsretten til sit værk, hvis de tildeler det en Creative Commons-licens. Man kan sige, at med Creative Commons går man fra ”alle rettigheder forbeholdt” til ”visse rettigheder forbeholdt”, hvor andre får lov til at gøre visse ting med et værk.

Få hjælp til at vælge en Creative Commons-licens

Hvis du er i tvivl om, hvilken Creative Commons-licens du skal vælge, så kan Creative Commons licensvælgeren måske hjælpe dig.

Hvordan krediterer man Creative Commons-licenseret materiale?

En betingelse for alle Creative Commons-licenser er kreditering. Se følgende side for at lære mere om hvordan man krediterer Creative Commons-licenseret materiale på en korrekt måde.

En Creative Commons-licens kan ikke trækkes tilbage

Vær opmærksom på, at når du har tildelt dit værk en Creative Commons-licens, så er der ingen vej tilbage. En Creative Commons-licens kan ikke trækkes tilbage.

Creative Commons og hvordan det hjælper os med at dele digitalt indhold

De seks typer af Creative Commons-licens

Valget af Creative Commons-licens afhænger af, hvilke rettigheder skaberen ønsker at forbeholde sig. Man kan vælge mellem seks forskellige Creative Commons-licenser.
 

Kreditering-licens eller CC BY: Denne licens er den Creative Commons-licens, der giver andre mest frihed i forhold til, hvad de kan gøre med dit værk. Andre har tilladelse til at bruge det på enhver måde, selv kommercielt, under den betingelse at de krediterer dig som skaberen. 
 

Kreditering-Deling på samme vilkår-licens eller CC BY-SA: Med denne licens giver du andre lov til at bruge dit værk, selv kommercielt, så længe du krediteres som skaberen, og de tildeler, hvad end de skaber med dit værk, den samme licens. 
 

Kreditering-Ikkekommerciel-licens eller CC BY-NC: Med denne licens må andre bruge dit værk, men kun til ikke-kommercielle formål, og du skal krediteres som skaberen. Vær opmærksom på, at tilpasninger af dit værk ikke behøver at få tildelt den licens, som du har tildelt dit værk.
 

Kreditering-Ikkekommerciel-Dele på samme vilkår-licens eller CC BY-NC-SA: Denne licens giver andre lov til at bruge dit værk til udelukkende ikke-kommercielle formål, men de må kreditere dig. 
 

Kreditering-Ingen afledninger-licens eller CC BY-ND: Denne licens giver andre lov til at dele dit værk (kopiere eller videredistribuere det), selv kommercielt, men de skal kreditere dig. Derimod har de ikke lov til at ændre på dit værk og dele disse nye værker med andre. 
 

Kreditering-Ikkekommerciel-Ingen afledninger-licens eller CC BY-NC-ND: Denne licens er den mest restriktive af de seks Creative Commons-licenser. Med denne licens må andre dele dit værk (kopiere eller videredistribuere det) i forbindelse med ikke-kommercielle formål, hvis de krediterer dig. De må ikke tilpasse (remixe, transformere eller bygge videre på) dit værk på nogen måde. 

Public domain-værktøjer

De følgende public domain-værktøjer hjælper dig med at finde værker, der hører til "public domain", det vil sige, som ikke er beskyttede af ophavsret, og som derfor frit kan bruges på enhver måde.
 

CC0 Public domain-dedikering: Denne dedikering betyder, at skaberen har givet afkald på alle rettigheder til værket i størst mulig grad, at det derfor er en del af public domain, og at alle kan bruge det på enhver måde. 
 

Public domain-mærke: dette mærke betyder, at værket ikke længere er genstand for ophavsretlige begrænsninger og derfor er en del af public domain. Dette mærke bruges typisk på ældre værker.  

CBS Library, Solbjerg Plads 3, DK-2000 Frederiksberg, Denmark

Homepage | Addresses and Opening Hours | Contact