Skip to Main Content

Ophavsret: Undervisere

Brug af andres materiale i undervisningen

Når du underviser, skal du være opmærksom på ophavsretten, hvis du anvender andres billeder, logoer og lignende i f.eks. dine powerpoint-præsentationer, eller hvis du vil dele noget materiale ud til dine studerende.
 


NYHED!!

Fra juni 2022 er reglerne for at benytte avisartikler i undervisningen blevet lempet, således at du nu også har mulighed for at bruge digitale kopier af avisartikler. Se mere om de nye regler via dette link

CBS: aftalelicenser og øvrige aftaler

Sådan laver du stabile links til artikler (dybdelinks)

Når du henter artikler fra databaserne via CBS Bibliotek, kan du normalt lave stabile links på to måder. Den valgte fremgangsmåde afhænger af den valgte database:

  1. EBSCO-databaserne (Business Source Complete m.fl.): find artiklen frem ved at klikke på artiklens titel og klik derefter på Permalink knappen i højre side af skærmbilledet. Du kan nu bruge denne URL som et stabiltt link i f.eks. Canvas.
  2. Andre databaser (f.eks. Wiley Online og ScienceDirect): find DOI-nummeret på artiklen. Se nedenfor for videre fremgangsmåde

Skriv eller kopier et DOI-nummer ind i tekstboksen nedenfor, og klik på knappen "'Lav dybdelinket'".
(DOI står for Digital Object Identifier og er en artikels unikke id-nummer).

Bemærk: det er kun den del af DOI-nummeret, der følger efter .org/ som skal indtastes, dvs. den del som er fremhævet med fed skrift i dette eksempel: https://doi.org/10.1093/ajae/90.3.864-c

Indtast DOI-nummer:

Dybdelink:

Du vil nu have genereret et link med DOI-nummeret. Dette link kan du kopiere og bruge til at lave stabile henvisninger.

Links

Følgende regler gælder:

  • Man må som udgangspunkt altid gerne linke til lovligt materiale, forstået som materiale, som lovligt er lagt ud på nettet af dem, der har lavet det, eller med tilladelse fra dem. Det gælder, uanset om der er tale om:
    • linking til en hjemmesides forside (”referencelinking”)
    • links, der går uden om hovedsiden og direkte til undersider, filer o.l. (”deep linking” eller dybdelinks)
    • “embedded link”, dvs. et link, der får det til at se ud som om det, man linker til, befinder sig på den hjemmeside, man linker fra
  • Man må ikke linke til ulovligt materiale, dvs. materiale, der er lagt ud på nettet uden tilladelse fra dem, der har lavet det.

Quick links til mere uddybende information

Licenserede e-bøger eller e-tidsskrifter i undervisningen

CBS Bibliotek giver adgang til e-bøger og e-tidsskrifter igennem bibliotekets søgemaskine LibSearch og bibliotekets databaser. E-bøgerne  og tidsskrifterne er der adgang til under forskellige licensaftaler med forlag og øvrige udbydere. Aftalerne giver ansatte og studerende ved CBS mulighed for at anvende disse materialer direkte på campus eller via fjernadgang med brug af CBS username og password.

Regler for brug af licensbelagt materiale:

  • Du MÅ GERNE sende dybe links  til e-bøgerne og e-artiklerne, da ansatte og studerende ved CBS derved får mulighed for at logge sig ind.
  • Du må IKKE sende e-bøger eller e-artikler fra biblioteket i fuldtekst via e-mail til andre end dig selv.
  • Du må IKKE dele materialet via sociale medier, fildelingstjenester eller åbne hjemmesider som f.eks. Facebook og Dropbox.
  • Du må IKKE uploade e-bøger eller e-artikler i fuldtekst eller PDF i Canvas.

Ved at uploade et materiale i fuldtekst i Canvas eller e-maile den videre, krænkes licensaftalen.

Kopi, print og scanning i forbindelse med undervisning

CBS har indgået en aftale med Copydan Tekst & Node, som gør det muligt for universitetet at fremstille eksemplarer af danske og udenlandske ophavsretligt beskyttede materialer til brug i undervisningen. Aftalen giver i udgangspunktet alle ansatte og studerende lov til at anvende alle udgivne materialer.

Vær opmærksom på, at CBS´ aftale med Copydan om at scanne dokumenter først træder i kraft, når muligheden for at linke til dokumentet via bibliotekets licensaftaler (omtalt ovenfor) er udtømt.


Mere uddybende om Copydan-aftalen:

Metode: du kan frit vælge mellem analoge og digitale kopieringsmetoder.
Husk kildeangivelse: titel, forfatter,forlag og udgivelsesår som minimum. 

Hvad menes der med kopiering: af aftalen fremgår det, at med "kopiering" forstås enhver eksemplarfremstilling (kopi), analog eller digital, fra et analogt eller digitalt materiale. Billeder må kun bruges, hvis det hentes fra en udgivet publikation og bringes sammen med den ledsagende tekst. For reglerne for brug af isolerede billeder, se under Forskellige typer af materiale i undervisningen.

Hvor meget må du kopiere (rammer for kopieringen):

  • Op til 20% af et materiale, dog højst 50 sider af samme materiale pr. studerende pr. halvår
  • fra ethvert materiale må der kopieres minimum 4 sider

          Eksempel:
          Fra en bog på 150 sider må du fotokopiere eller scanne 20% svarende til 30 sider
          Fra en bog på 350 sider må du fotokopiere eller scanne max. 50 sider          

  • For tidsskrifter beregnes de procentuelle grænser af årgangens samlede sidetal.

          Eksempel:
          Fra et tidsskrift med i alt 350 sider for hele årgangen må du fotokopiere eller scanne max. 50 sider

Hvis du ønsker at kopiere eller scanne en artikel eller et bogkapitel, der overskrider begrænsningen på 20% (max 50 sider), så skal du indhente tilladelse direkte fra retighedsindehaveren og/eller forlaget. Kontakt evt. Copydan Tekst og Node for yderligere vejledning.

Adgang til kopier (lagring af kopier): 
Digitale kopier af materiale skal lagres på et passwordbeskyttet intranet som f.eks. Canvas. Filformatet skal være "låst",så der ikke kan foretages ændringer i den indscannede tekst. Materialet må ikke distribueres med elektronisk post som f.eks. e-mail og sms. 

Hvad du ikke må kopiere (dvs. kopiering der falder uden for aftalen):

Gamle materialer
Hvis alle ophavsmænd til værket (forfattere og evt. oversættere) er døde for mere end 70 år siden, er den ophavsretlige beskyttelse udløbet, og du kan frit bruge teksten uden begrænsninger. Husk altid kildeangivelse.

Forskellige typer af materiale i undervisningen

Almindelige avisartikler er beskyttet af lov om ophavsret, men en tillægsaftale til den gældende kopieringsaftale med Copydan Tekst & Node gør det nu muligt også at digitalkopiere og scanne avisartikler.

NB! Bemærk dog at denne tillægsaftale ikke ændrer ved de aftaler som CBS har indgået direkte med avisudgivere og andre udbydere af avisartikler, se mere nedenfor

Tillægsaftalen omfatter nu alle former for kopiering af avisartikler. Fremover kan du som underviser eller studerende helt lovligt dele en avisartikel med andre på din uddannelsesinstitution, så længe du overholder de almindelige betingelser i aftalen.

I praksis betyder den nye aftale, at du som underviser eller studerende kan:

  • scanne en avisartikel og dele den digitalt med de studerende på en passwordbeskyttet platform som f.eks. Canvas
  • downloade en artikel fra en netavis og dele den med de studerende på en passwordbeskyttet platform som f.eks. Canvas
  • copy-paste indhold fra en artikel ind i en præsentation m.m.

Definitioner: 
Kopiering: enhver analog eller digital eksemplarfremstilling fra et analogt eller digitalt materiale
Fotokopiering: hvor slutproduktet af en eksemplarfremstilling er analogt - enten som fotokopi fra et trykt værk eller et print fra et digitalt medie
Digital kopiering: hvor slutproduktet er digitalt enten kopieret fra et andet digitalt medie eller fra en scannet tekst


Brug af artikler fra aviser som CBS har indgået aftaler med

Som nævnt ændrer denne tillægsaftale om kopiering (både analogt og digitalt) af aviser dog ikke ved, at man fortsat skal respektere de aftaler som indgås direkte med avisudgivere og andre udbydere, der giver avisadgang. Det betyder i praksis, at du ved brug af avisartikler via disse aftaler ikke må lægge artikler op i kopi, men må nøjes med at lave et link til pågældende databaser
CBS Bibliotek har dog for 2023 lavet en aftale med enkelte leverandører, som betyder, at du godt må lægge pdf-kopier af artikler til brug for undervisning. Disse kopier må kun være tilgængelige på en password beskyttet platform som Canvas. Der er indgået aftale med følgende leverandører:

Artikler fra andre leverandører af nyhedskilder som Infomedia, Factiva og PressReader er ikke omfattet af disse aftaler. Her må du nøjes med at lave et link til databasen.
Via dette link kan du få en oversigt over tilgængelige nyhedsmedier og -databaser via CBS Bibliotek.


Ældre avisartikler med mere end 70 år på bagen kan frit benyttes, se Public Domain.

Drejer det sig om notitser, kan man som hovedregel gå ud fra, at disse ikke er beskyttet. Husk dog, at det stadigvæk skal nævnes, hvor de stammer fra.

CBS har indgået en aftale med VISDA (tidligere Copydan Billedkunst) om brug af isolerede billeder mm. i forbindelse med undervisning. Billeder skal i denne sammenhæng forstås bredt som billedkunst, tegninger, fotografier, illustrationer, figurer og grafer. 

Copydan-aftalen dækker både trykte isolerede billeder (dvs. billeder der ikke bruges sammen med en tekst) og digitale billeder, der ligger lovligt tilgængelige på Internettet.
Den giver dig mulighed for:     

  • at kopiere eller printe billeder og anvende dem i handouts eller kompendier.
  • at indscanne eller downloade billeder og overføre dem til fx PowerPoint, CBS Learn eller lignende

            Du må ikke uploade billedmaterialet til åbne internetsider (som f.eks. CBS's hjemmeside). Benyt i stedet Canvas, når du
            vil dele materiale med dine studerende.

​Undtagelser: 
Aftalen dækker ikke billeder fra betalingsdatabaser, eller CBS's e-tidsskrifter og e-bøger, se Licenserede e-bøger eller e-tidsskrifter i undervisningen
Billedmateriale, der er ledsaget af tekst, er ikke dækket af aftalen. Her er det aftalen med Copydan Tekst & Node, du skal forholde dig til. 

Gamle værker:
Hvis ophavsmanden til et værk er død for mere end 70 år siden, så er den ophavsretlige beskyttelse udløbet, og du kan som underviser frit bruge billedet.

Husk kreditering: 
Kunstnerens navn skal tydeligt angives i forbindelse med gengivelsen af billedet. Billedet må desuden ikke ændres i større udstrækning eller gengives på en måde, så det krænker kunstneren.


Colourbox     

Colourbox er en billeddatabase med over 24 millioner billeder, illustrationer, grafik og videoer.

Adgang for CBS ansatte og studerende:
CBS Bibliotek har købt en skolelicens, som tillader undervisere og studerende på CBS at downloade op til 30 billeder pr. måned til studiemæssig brug og undervisningsbrug. For at downloade billeder, skal du oprette en konto i Colourbox. Du skal bruge en "uddannelsesnøgle", som ligger på hhv. my.cbs.dk og CBS share. Via dette link kan du finde mere information om hvordan du opretter dig som bruger af Colourbox. Du kan også finde en mere detaljeret beskrivelse af betingelserne for at bruge materiale fra Colourbox.


Find lovlige billeder på Internettet: 
Adgang til en række billeddatabaser hvor du kan finde lovlige billeder, der kan bruges i undervisningen.


Datatilsynet og billeder på Internettet: Offentliggørelse på internet af billeder af genkendelige personer betragtes som en elektronisk behandling af personoplysninger. Dette gælder uanset om billedet er ledsaget af en tekst, der identificerer den pågældende. Persondatalovens regler skal derfor være opfyldt, for at en sådan behandling lovligt kan finde sted:

  • Situationsbilleder: defineres i denne sammenhæng som billeder, hvor en aktivitet eller en situation er det egentlige formål med billedet
  • Portrætbilleder: som altovervejende udgangspunkt kræver det et samtykke at offentliggøre portrætbilleder på internet

Websider er, ligesom andet materiale, dækket af ophavsretsloven. Det betyder, at gratis tilgængeligt materiale fra Internettet som hjemmesider, rapporter og Open Access-artikler også er beskyttet af ophavsretten.

Linking på Internettet:
Du må godt linke til materiale på Internettet både i form af deeplinking, referencelinking og embedded linking.
Du må ikke linke til ulovligt indhold på internettet som f.eks. ulovligt uploadede mp3 filer. Dermed gør man sig skyldig i medvirken til den ophavsretskrænkelse, der sker, når nogen bruger linket og downloader den ulovlige fil. 

Se mere om linking på Internettet: Ophavsret for begyndere: En bog til ikke-jurister  (kapitel 5, afsnit 5, s. 81) 



Printe og kopiere fra Internettet:

Du må printe fra hjemmesider til eget brug, Du må også kopiere fra Internettet efter samme regler som fremgår af kopieringsaftalen mellem CBS og CopyDan. For hjemmesider gælder, at de 20% skal beregnes af det samlede antal sider på websitet. Da det kan være svært at afgøre, er tommelfingerreglen, at man max må printe eller uploade det, der svarer til 50 udskrevne sider.

Du må ikke kopiere hele hjemmesider og lægge dem på Canvas.


Youtube videoer:
Du må gerne embedde videoer som er lagt lovligt på Youtube i Canvas.

Film 

Film er ophavsretligt beskyttede, og CBS har ikke tegnet nogen aftale på dette område. Så hvis du vil vise film i undervisningen, skal du selv lave en aftale med rettighedshaverne. 

Gratis materiale på f.eks. ”The Internet Archive” kan du vise i din undervisning. Det er også tilladt at fremvise lovligt uploadede videoer fra Youtube, samt at indlejre (embedde) dem i Canvas.


TV og Radio


Mediestream indeholder streaming af radio- og tv-udsendelser sendt på danske kanaler fra 2005 til nu. Der er adgang til hele sendeflader fra DR1, DR2, TV2, TV2 News, P1, P3 og P4 og ikke blot enkelte udsendelser. En oversigt der viser hvilke tv-kanaler og radiokanaler  og for hvilke perioder, der er adgang.

Indhold som f.eks. spillefilm, der har været vist i TV, indgår ikke i aftalen.

De findes i to udgaver:

  • trykte materialesamlinger
  • samlinger af elektroniske tekster og henvisninger til artikler på CBS e-learn (pensumlister) 


De fleste elektroniske tidsskrifter og nogle E-bøger tilbyder en pdf-fil af de enkelte artikler og det er typisk dem der kan lægges på kurset. 

Vær opmærksom på, at en tilladelse til at lave course packs med en given artikel eller et kapitel ikke er det samme som en tilladelse til at maile materialet til de studerende.

Vær også opmærksom på at det ikke er alle elektroniske tidsskrifter, der tillader brugen af course packs.

Kompendier (trykt samling af tekstbidrag fra mere end fem forskellige værker) skal indeholde oplysning om det eksemplarfremstillede materiales titel, ophavsmandens og udgiverens navn samt udgivelsesår.

CBS har ingen aftale på dette område, så hvis du vil benytte musik i undervisningen, skal du lave en aftale med rettighedshaverne til den musik, du gerne vil anvende.Når man anvender musik offentligt, kræver det, at man har en aftale med KODA

Find lovlig musik på Internettet: her er der mulighed for at finde musik til brug i undervisningen

Det er tilladt at foretage eksemplarfremstilling af trykte tekster til brug i overheads, powerpoints og lignende. Dog må brug af værker i sådanne præsentationer ikke overstige 3 sider pr. værk.

Love, administrative forskrifter, retsafgørelser og lignende offentlige aktstykker er ikke genstand for ophavsret. " (Ophavsretsloven § 9).

Du må gerne bruge nedenstående på Canvas:

  • Administrativ korrespondance og notater. 
  • Love, lovforarbejder og lignende optrykt i Folketingstidende, Lovtidende og Ministerieltidende. 
  • Retsafgørelser og afgørelser fra offentlige råd og nævn. 
  • Betænkninger, rapporter og planer fra udvalg og kommissioner nedsat af offentlige myndigheder.
  • Offentlige forhandlinger

Vær dog opmærksom på at bearbejdelser af offentlige papirer i f.eks. domssamlinger med noter og lovkommentarer er beskyttet.
Ligesom offentlige publikationer af almen karakter ikke falder ind under § 9 men er beskyttet som almindelige værker.

Reklamefilm er beskyttet af ophavsretten.  Så hvis du vil vise reklamefilm i undervisningen, skal du selv lave en aftale med rettighedshaverne. Se dog mulighederne med Mediestream nedenfor.

Reklamefilm Online via Mediestream: Arkivsamling af danske reklamefilm med adgang til alle danske reklamefilm vist i danske biografer i perioden 1955-1995 samt reklamefilm fra TV2 fra 1988-2005. Samlingen udvides løbende til også at omfatte de nyeste reklamefilm. Brug af materialet i Mediestream må kun ske i forbindelse med forskning, studie- og undervisningsbrug, og det må ikke anvendes til andre formål. Det er ikke tilladt at downloade, videresende, ændre eller benytte materialet kommercielt. Offentlig fremvisning uden for formålet er ikke tilladt. Dog giver en Mediestream Academic licens ret til at vise materialet i undervisningsøjemed. Adgang til Mediestream sker via WAYF-login, og adgangen er personlig

Ved brug af videoklip i undervisningen skal du være opmærksom på både ophavsretsloven, persondataloven og de vilkår og betingelser, der gælder for den videotjeneste, som du publicerer på.

Andres videoer:
Hvis du viser, embedder eller linker til andres videoer, skal du sikre dig:

  • at indholdet i videoen er lovligt
  • at ophavsmanden har givet tilladelse til offentliggørelse og fri brug af videoen
  • at det er tilladt at embedde videoen ifølge vilkårene på den platform, som du linker til (som det f.eks. er på YouTube).

Egne videoer:
Hvis du vil offentliggøre en video, som du selv har produceret, skal du være opmærksom på både persondataloven og ophavsretsloven:

  • Persondataloven finder anvendelse, når man kan genkende personer ud fra de oplysninger, der gives.  Dermed er billeder, videoer, lyd af stemme mv. personoplysninger, og det kræver samtykke fra den person, som optræder, før man må lægge dem ud på internettet eller bruge dem i andre sammenhænge.  
  • Har du optaget en undervisningssituation, så skal de studerende, som deltager aktivt på videoen med indlæg, give tilladelse til, at du må offentliggøre den.
  • Nogle videooptagelser kræver et såkaldt informeret samtykke (f.eks. optagelser af patienter): du skal i sådanne tilfælde give dem, der optræder på videoen fyldestgørende information om, hvordan videoen vil blive brugt (og du må efterfølgende ikke bruge videoen i andre sammenhænge end dem, der er givet samtykke til).
  • Optagelser af børn kræver samtykke fra forældrene. 
    Det mest sikre er at have et sådanne samtykker på skrift. Men også skriftlige samtykker kan trækkes tilbage. I sådanne tilfælde skal du fjerne videoen fra den platform, den er uploadet på.
     
  • Ophavsretsloven finder anvendelse, hvis du bruger andres billeder, tekster, indlæg, musik eller andet materiale i videoen. Det kræver særskilt tilladelse.

En aftale med Karnov Group har gjort det muligt at anvende materialer i pdf-format i undervisningen. For hver enkelt materiale kræver det dog, at du indhenter en tilladelse, se mere nedenfor. Med en tilladelse betyder det i praksis, at du som underviser kan uploade materialet på en passwordbeskyttet platform som f.eks. CBS Learn - ikke via mail, sociale medier som Facebook eller lignende.

Tilladelse::
Hvis du ønsker at gøre brug af denne mulighed, kræver det som nævnt, at du indhenter en tilladelse hos Karnov. Og tilladelsen skal gives for hvert dokument, som du ønsker at bruge.
For at få denne tilladelse skal du kontakte Lotte Risbæk Thomsen (lt.lib@cbs.dk) eller Birgit Brejnebøl (bb.lib@cbs.dk).


 

 

Dine ophavsretlige rettigheder som underviser

Når du underviser andre, er din undervisning automatisk også omfattet af Ophavsretsloven, da det opfattes som et værk. Andre må derfor ikke optage din undervisning - hverken lyd eller billede - med f.eks. en smartphone og offentliggøre den. Dette skyldes også, at optagelsen er en 'personoplysning' om underviseren, som er omfattet af Databeskyttelsesloven.

Man har som underviser heller ingen pligt til at f.eks. at acceptere, at ens undervisning kan anvendes som webcast eller podcast. I udgangspunktet kræver det en aftale mellem uddannelsesinstitutionen og underviser for at få tilladelse til at optage og webcaste undervisning. Og underviseren kan trække sit samtykke tilbage igen.
Læs UBVAs artikel om Webcast af Undervisning samt CBS' retningslinjer for optagelse af undervisning mv. og brug af undervisningsmateriale for mere information.

CBS Library, Solbjerg Plads 3, DK-2000 Frederiksberg, Denmark

Homepage | Addresses and Opening Hours | Contact