Ophavsret er en ret, som knytter sig til et originalt værk. Det gælder uanset om værket er en bog, et fotografi, et musikstykke, et computerprogram m.m. Ophavsretten sikrer ophavsmanden rettighederne til sit værk. Det gælder både en moralsk rettighed, hvor ophavsmanden skal krediteres, når hans værk bruges (Ophavsretslovens §3). Den anden ret er økonomisk og sikrer ophavsmanden retten til at sælge, kopiere og distribuere sit værk med økonomisk vinding for øje (Ophavsretslovens §2).
I Danmark kan man ikke få ophavsret til en ide, kun hvis denne er bundet op i et konkret fysisk udtryk.
NYHED!!
Fra juni 2022 er reglerne for at benytte avisartikler i undervisningen blevet lempet, således at du nu også har mulighed for at bruge digitale kopier af avisartikler. Se mere om de nye regler via dette link
Ved anvendelse af andres værker gælder følgende hovedregler:
Lov om ophavsret, §22: "Af et offentliggjort værk er det tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet.”
Citater:
Hvornår der er tale om et citat, og hvorvidt man må gengive andres kunstværker eller ændre på dem, kan der læses mere om i bogen Ophavsret for begyndere: En bog til ikke-jurister, kapitel 6, afsnit 11.
"Public domain" betyder, at et værk ikke er ophavsretligt beskyttet, hvorfor alle i princippet kan benytte det
(i parenteserne er der henvisning til §-numre i Ophavsretsloven):