Skip to Main Content

Ophavsret: Find lovligt materiale

Hvor kan jeg finde lovligt materiale?

På denne side vil du finde links og tips til at finde lovligt materiale, som du gerne må bruge i din undervisning og som privatperson. Det er lovlige databaser, som samler materialer fra kunstnere, forfattere m.fl., som har frigivet deres ophavsret eller lagt en Creative Commons-licens på deres værker.

Adgang til værker via Openverse

I Openverse kan man søge efter værker, som er givet en Creative Commons licens. Det kan være musik, billeder m.m. Her søges på tværs af en mængde databaser og man kan målrette sin søgning efter f.eks værker, som man godt må ændre osv.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons er en samling af over 83 millioner mediefiler (billeder, lydfiler, videoer), som er gratis at bruge, og som alle kan bidrage til.

Europeana

Europeana er en portal med links til mange digitale værker. Det kan være billeder, tekster, lyd, video, museumsgenstande og arkivalier fra europæiske kultur- og forsknings-institutioner. Her er adgang til millioner af digitaliserede materialer fra hele Europa. Af danske institutioner har blandt andet Det Kongelige Bibliotek, Det Danske Filminstitut og DR bidraget til samlingen.

Ved søgning i databasen kan du afgrænse dine søgeresultater i venstre side under "Can I Use it?" og "By Copyright". Derved kan du finde værker, som du lovligt må anvende. Desuden vil hvert værk have en synlig Creative Commons licens, hvis den er tildelt en.

Institutioner med materiale som du lovligt må anvende

Lovlige billeder

Colourbox      (Adgang for CBS ansatte og CBS studerende)

Colourbox er en billeddatabase med over 24 millioner billeder, illustrationer, grafik og videoer.

Adgang for CBS ansatte og studerende:
CBS Bibliotek har købt en skolelicens, som tillader undervisere og studerende på CBS at downloade op til 30 billeder pr. måned til studiemæssig brug og undervisningsbrug. For at downloade billeder, skal du oprette en konto i Colourbox. Du skal bruge en "uddannelsesnøgle", som ligger på hhv. my.cbs.dk og CBS share. Via dette link kan du finde mere information om, hvordan du opretter dig som bruger af Colourbox. Du kan også finde en mere detaljeret beskrivelse af betingelserne for at bruge materiale fra Colourbox.

Unsplash - Billeder til alle
Adgang til over 2 millioner billeder. Unsplash er en platform drevet af et fællesskab, som har givet hundredetusinder af deres egne billeder i gave. Det er gratis at tilmelde sig.

Unsplash-licens

  • Man må gerne downloade og bruge alle billeder gratis
  • Kommercielle og ikke-kommercielle formål
  • Du må ikke indhente tilladelse (selv om der sættes pris på kreditering!)

Det, du ikke har lov til:

  • Billeder må ikke sælges, medmindre der er foretaget væsentlige ændringer.
  • At samle billeder fra Unsplash for at replikere en lignende eller konkurrerende tjeneste.

Pixabay
Pixabay-sitet har et overskueligt look, hvor det er nemt at navigere rundt og søge billeder frem. Udover billeder, har Pixabay også en del grafik og illustrationer. Pixabay’s udvalg af billeder, circa 780 000 plus, er udgivet under Creative Commons CC0, hvilket betyder, at du kan kopiere, lave ændringer og dele alle billeder uden at kreditere eller bede om tilladelse.


Flickr

Flickr er et foto-delings-website, hvor private brugere kan uploade digitale fotografier. Det fungerer dels som et online fotoalbum, dels som et community. Der er i øjeblikket lagt over 4 milliarder billeder ind på Flickr. Billederne på Flickr er for det meste licenseret med en af Creative Commons’ licenser. Det er forskelligt, hvilke Creative Commons-licenser fotografierne er licenseret med, men hvert billede har information tilknyttet, der oplyser om, hvad man som licenstager må og ikke må.


Google Images
Google Images giver mulighed for søgning i mange millioner billeder. I avanceret billedsøgning under afsnittet brugsrettigheder skal du bruge rullemenuen til at vælge, hvilken form for licens du ønsker, at indholdet skal have.

Lovlig grafik


Freepik
Her kan du finde vektorgrafik, billeder, PSD-filer og ikoner. Freepik tilbyder masser af flot grafik udarbejdet eller udvalgt af sitets egne grafikere. Materialerne kan bruges både privat, offentlig og kommercielt.

 

Vecteezy
Vecteezy gør det nemt at søge efter tusindvis af grafiker udarbejdet af grafikere fra hele verden. De fleste filer er gratis at downloade, og afhængig af licens, er de gratis at bruge i dine projekter.

Stockio
Stockio består af billeder, vektorgrafik, ikoner, fonte og videoer i god kvalitet til personlig eller kommercielt brug. Stockio tilbyder også at du kan oprette en konto til at holde styr på dine downloads via en portfolio.

123FreeVectors
Du kan finde over 62.000 baggrunde og vektorgrafik/billeder på dette site. Udover at den er gratis kan du også finde illustrationer, clipart og wallpapers.

Openclipart
Openclipart indeholder grafiske billeder, som ikke er bundet af ophavsret. Alle kunstnere har frigivet deres værker rent ophavsretsligt, så du kan bruge dem, som du har lyst

Lovlige videoer

Videos på YouTube kan være tildelt en Creative Commons-licens.
Søg i Youtube og klik så på "Filtre" på resultatsiden. Under "Egenskaber", vælg "Creative Commons". Nu vil alle videoerne i søgningen være tildelt en Creative Commons-licens. Vær opmærksom på, at du vil få alle videoer med Creative Commons-licens, så du bliver nødt til at tjekke den specifikke licens og følge dens betingelser.

I Vimeo kan du søge efter videoer med en Creative Commons licens. Lav en søgning i Vimeo og vælg derefter hvilken Creative Commons søgeresultaterne skal have under "License", som ligger under "Refine by" i venstre side af resultatlisten.

Lovlig musik

CCMixter
CCMixter indeholder musik. Du kan ved hvert nummer se, hvilken Creative Commons licens der er tildelt musikstykket.

SoundCloud
I SoundCloud kan du søge efter musik. Hvis et musikstykke er udgivet under en Creative Commons licens vil det være at se ved musikstykket.


Free Music Archive

Free Music Archive (styret af WDMU) er en af de mest indholdsrige online sites for at hente baggrundsmusik og lyde af alle typer og genrer.
Alle MP3-tracks er clearet på forhånd og kan bruges i mange forskellige formål, der normalt ville være begrænset af ophavsret.
FMA tilbyder mere end 1500 offentlige tracks med licens til kommercielt brug, samt tusindvis af tracks under Creative Commons-licenseringer, som giver brugerne et overflod af muligheder.

 


SoundEffects+

SoundEffects er egentlig mere et site for lyde, men her ligger også en del underlægningsmusik. Rettighederne ejes af det team af lydfolk, som har producerede dem, men brugerne har fri ret til at benytte sig af indholdet. Under License agreement kan man læse, hvad man må og ikke må i henhold til ophavsretten.


CC TRAX

Dette site specialiserer sig i elektronisk musik, selvom du også kan finde en del rock, jazz og klassisk musik. Man kan filtrere sin søgning efter hvilken type Creative Commons-licenseret værk, man ønsker. Og så kan man jo selvfølgelig også filtrere efter genre, tag, label, kunstner eller titel.

Lovlige lydfiler

SoundBible
Dette site har omkring 2000 gratis lyde med Creative Commons licenser. Hvis du ønsker at benytte en lyd til et kommercielt formål, kan du klikke på Royalty free sounds. Dette lyd-site er et af de få, hvor du ikke behøver at oprette en konto for at få adgang til at downloade lyde.

 


Freesound

Freesound er en kollaborativ database bestående af Creative Commons licenserede sounds. Her kan man browse, downloade og dele lyde.

 


SoundJay

Dette site har et par hundrede gratis lyde i god kvalitet (16-bit stereo 44.1 eller 48 kHz.) De kan blive downloadet gratis og uden brug af konto eller login.


99Sounds

Lydene på 99Sound er produceret af lyddesignere og er derfor af rigtig god kvalitet. Samlingen er ganske stor.


Audio Micro

Her ligger omkring 2000 gratis lydeffekter af god kvalitet. Det er også muligt at købe sig til flere effekter på sitet. Man skal oprette sig som bruger for at downloade en original lyd.

CBS Library, Solbjerg Plads 3, DK-2000 Frederiksberg, Denmark

Homepage | Addresses and Opening Hours | Contact