Rådet for den Europæiske Union (eller Ministerrådet) er sammen med Europa-Parlamentet den centrale lovgivende institution i EU:
Formandsskabet for Rådet for Den Europæiske Union går på skift mellem medlemslandene. Formandslandet tilrettelægger og leder alle møder og foretager dermed også en prioritering af indholdet. Oversigt over Formandsskaberne.
Register over dokumenter fra Rådet for Den Europæiske Union: Det offentlige register over Rådets dokumenter indeholder henvisninger til de rådsdokumenter, der er indført deri ved hjælp af et automatisk arkiveringssystem. Således er alle ikke-følsomme dokumenter, der forelægges for Rådet eller et af dets forberedende organer, og som skal danne grundlag for drøftelser, har indflydelse på beslutningsprocessen eller afspejler, hvor langt man er kommet i en given sag, nævnt i registret. Kronologisk indeholder registeret referencer fra 1999 og frem.
Ministerrådet (Rådet for den Europæiske Union)
EU’s centrale beslutningsorgan og fungerer sammen med Europa-Parlamentet som EU’s lovgivende myndighed (den almindelige lovgivningsprocedure). P.t. er der 10 forskellige råd med hvert sit arbejdsområde, og som består af de enkelte landes fagministre. Rådet har fem centrale ansvarsområder:
Ministerrådet har myndighed til at pålægge Kommissionen at fremsætte et lovforslag på et givent område.
Beslutningsmåde: varierer fra område til område enten via enstemmighed (vetoret) eller via kvalificeret flertal (efter en særlig fordelingsnøgle der skal sikre balance mellem de store og de små lande). I Danmark skal ministrene have mandat fra Europa-udvalget forud for en afstemning i Ministerrådet. Mødernes ledes af det land, der har formandskabet.
Informationsressourcer:
Generelle oplysninger om bl.a. Ministerrådets arbejdsprocedurer
Fællesskabets politikområder
FUSP (CESP) – den Fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik – er fra 2009 overgået til en selvstændig institution, EU’s højtstående repræsentant for udenrigspolitik og sikkerhedspolitik (European Union - External Action)
Adgang til dokumenter og publikationer
Aktindsigt i Rådets dokumenter
Litteratur om Rådet:
Henvisninger (bibliografier) til litteratur om Rådet og dets arbejde.
Dokumenter vedrørende det daglige arbejde i Rådet: