Skip to Main Content

Danske Retskilder: Hvor findes Love & Regler

Vejledning til hvor og hvordan de danske retskilder findes

Selskabsloven - Paragrafnøgle

Godt sted at starte

Retsinformation

I Retsinformation kan man søge efter alle love og alle regler. Her kan du i din søgning afgrænse til kun at søge efter regler (love, bekendtgørelser mm.) og/eller afgrænse under feltet dokumenttype. Der er en FAQ med søgevejledning på Retsinformation.

 

 

Indhold i Retsinformation

  • Gældende og historiske love og regler. Historiske love og regler omfatter alle love og regler, som var gældende i 1985 eller som er blevet udstedt efterfølgende, men som ikke længere er gældende,
  • Folketingets dokumenter fra folketingsåret 1985-86 og frem
  • Udtalelser fra Folketingets Ombudsmand fra 1980 og frem
  • Principielle administrative afgørelser truffet af ministerier, styrelser, nævn mv.

 

Retsinformation indeholder ikke

  • Love og regler, der ikke var gældende, da Retsinformation blev etableret (1985-1989)
  • Love og regler der alene vedrører Grønland eller Færøerne
  • Domstolsafgørelser

 

Links fra et dokument til et andet

Retsinformation er forsynet med en række hjælpeværktøjer der bl.a. muliggør at linke mellem dokumenterne.

  • Senere ændringer til forskriften
    Hvis en lov er blevet ændret af en ny lov, vil linket til den ændrede lov være placeret her. Hvis loven bliver helt erstattet, vil den ophævede lov blive markeret historisk
  • Ændrer i / ophæver
    Hvis det fremsøgte dokument ændrer i andre love eller regler, vil der her være et link til de dokumenter, der bliver berørt
  • Yderligere dokumenter 
    Her kan du finde tilknyttede regler (bekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger) og (administrative) afgørelser til den lov, som du har fundet
  • Sagsforløb
    Fra hovedlov eller ændringslov findes folketingsdokumenter under denne fane Sagsforløb efterfulgt af lovforslagsnummer og folketingssamling for den pågældende lov.
  • Links til EU-direktiver
    Alle forskrifter, der gennemfører direktiver, henviser til EU-dokumenterne i en titelnote (note 1), Retsinformation supplerer titelnoten med links til direktiverne og/eller andre EU-dokumenter via fanebladet Links til EU-direktiver, jr. note 1
     

Grundloven

Grundloven kan findes på På Folketingets hjemmeside. Der er også meget information om folkestyret og tidligere grundlove.

Love og Lovbekendtgørelser

Love og lovbekendtgørelser kan findes flere forskellige steder. Her er en gennemgang af steder, du kan bruge til at finde dem.

 

Lovtidende

På Lovtidende.dk finder du alle love, anordninger og bekendtgørelser, som skal kundgøres efter grundlovens § 22 og § 2 i lov om udgivelsen af en Lovtidende, jf. lovbekendtgørelse nr. 1098 af 10. august 2016.

Siden den 1. januar 1871, hvor Lovtidendeloven trådte i kraft, er den officielle kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser sket ved offentliggørelse af forskrifternes tekst i (det trykte) Lovtidende. I 2008 overgik Lovtidende til elektronisk publicering. Lovtidende består af tre serier.
 

Lovtidende A

Indeholder alle love, lovbekendtgørelser og hovedparten af bekendtgørelserne. Nummereringen af regler i Lovtidende følger kalenderåret. Vedtagne lovforslag får derfor et nyt nummer ved offentliggørelsen i Lovtidende A. De nærmere bestemmelser for Lovtidende findes på hjemmesiden, bl.a. at Lovtidende fra 1. januar 2008 er overgået til en kun at være en elektronisk udgave.
Det er muligt at afgrænse sin søgning på årgang (fra 2008 og frem), ministerium og emneord.

Lovtidende A findes på CBS Bibliotek i papir (fra 1871-2002) og er elektronisk tilgængelig via Retsinformation (fra 2008 - d.d.)

NB! på CBS Bibliotek i Magasin findes der udgaver af Kongelige forordninger mm. fra 1600-tallet og frem: Samling  af Love, Anordninger, offentlige Kundgørelser, ministerielle Cirkulærer og Skrivelser m.m.


Lovtidende B

Indeholder bevillingslove som Finansloven. Indholdet er både tilgængelig via Lovtidende B og via en elektronisk udgave (1996-d.d.) på Økonomistyrelsens hjemmeside.

Lovtidende B findes på CBS Bibliotek i papir (fra 1896-2002) og er elektronisk tilgængelig via Økonomistyrelsen (1996-d.d.)

På CBS Bibliotek findes desuden "Forslag til finanslov for finansåret" (1975/76 - d.d.), "Forslag til lov om tillægsbevilling for finansåret" (1973/74 - d.d.) og "Finanslov for finansåret" (1973/74 - d.d.).
 

Lovtidende C

Indeholder internationale overenskomster, traktater og konventioner.

Lovtidende C findes i papir på CBS Bibliotek (1940-2002) og elektronisk (2008 - d.d.).

 

Karnovs Lovsamling

Karnov indeholder de danske retsforskrifter med udførligt kommenterende noter og henvisninger til litteratur, relevante domsafgørelser, lovforberedende arbejde, historiske oplysninger samt redegørelser for administrativ praksis.

Der er via CBS Bibliotek adgang til Karnov i papir (1966-2001) og elektronisk via Karnov Jura, hvor der er en dynamisk opdatering med et historikmodul.

Specifikke lovsamlinger i bogform

Biblioteket har en lang række lovsamlinger og kommenterede lovsamlinger. Både mere generelle og inden for specifikke retsområder.

Kommenterede love indeholder ud over gengivelse af lovens tekst kommentarer, der forklarer og uddyber de enkelte regler med henvisninger til lovforarbejder, anden juridisk litteratur og retspraksis.

Søgetip i Libsearch søg f.eks. på: 

  • lovsamlinger danmark selskabsret
  • kommenterede love danmark konkurrenceret

Ministeriers hjemmesider

På de enkelte ministeriers hjemmeside er der både adgang til gældende lovgivning og forskelligt baggrundsmateriale.

På forsiden af Retsinformation findes der en dropdownmenu med ministerier. Der får man en oversigt over gældende regler og afgørelser inden for hvert ministeriums ressortområde samt oversigt over fremsatte lovforslag i nuværende Folketingssamling.

Bekendtgørelser

Der er tre muligheder for at finde bekendtgørelser.

  1. I Lovtidende A.
  2. I Retsinformation ved at afgrænse sin søgning til Bekendtgørelser.
  3. På ministeriernes hjemmesider hvor der typisk er adgang til gældende bekendtgørelser.

Cirkulærer, Vejledninger

Her er tre forskellige måder at finde cirkulærer og vejledninger afhængig af årstal.

  1. I Retsinformation kan man afgrænse til Cirkulærer under Regler
  2. På ministeriers hjemmesider vil der ofte ligge gældende cirkulærer
  3. I Ministerialtidende for perioden 1871 - 2012
     
Om Ministerialtidende

Ministerialtidende blev nedlagt pr. 1. januar 2013. Her blev cirkulærer og vejledninger offentliggjort, som blev anset for at have interesse for en større kreds.

Andre måder at finde love, bekendtgørelser mm.

Lovkommentarer, kommenterede love

  • Karnov 1924 –

En generel kommenteret lovsamling der med få undtagelser indeholder alle gældende love og vigtige bekendtgørelser. I papirudgaven (findes på CBS Bibliotek 1966 - 2001) udkommer den hvert tredje år med løbende opdatering. Registerbindet bruges som indgang til søgningerne. I Karnov Jura er der løbende opdatering.

  • Kommenterede love:

Indeholder, ud over gengivelse af lovens tekst, kommentarer, der forklarer de enkelte regler med henvisninger til lovforarbejder, anden juridisk litteratur og retspraksis.

Søgetip i Libsearch f.eks.: kommenterede love danmark arveret

 

Lovsamlinger fra bogforlag

Indeholder emnemæssigt mere afgrænsede områder med gengivelse af love og relevante bekendtgørelser. CBS Bibliotek har en lang række af disse lovsamlinger.

Søgetip i Libsearch f.eks.: lovsamlinger danmark erhvervsret

Eksemper herpå er:

  • "Danske Love" (udg. af DJØF’s Forlag): indeholder alle gældende love som skønnes at have almen interesse.
  • "Lovsamling. Erhvervsret" (udg. af DJØF’s Forlag): indeholder de relevante love inden for erhvervsret.
  • "Erhvervsretlige love" (udg. af Handelshøjskolens Forlag): ligeledes en lovsamling inden for erhvervsret

 

Dansk Lovregister

Dansk Lovregister ved Topsøe Jensen udkom indtil 2009 to gange om året og findes i papirudgave på CBS Bibliotek (1962 – 2008). Her er der en oversigt over gældende trykte retsforskrifter opdelt i 32 emnegrupper og med et omfattende stikordsregister. Den aktuelle tidsmæssige afgrænsning fremgår af forordet til hvert bind.

Historiske love

Oversigt over samlinger der indeholder det ældre lovstof:

Implementering af EU-direktiver i dansk ret

Retsinformation:

Links til EU-direktiver: alle forskrifter, der gennemfører direktiver, henviser til EU-dokumenterne i en titelnote (note 1), Retsinformation supplerer titelnoten med links til direktiverne og/eller andre EU-dokumenter via fanebladet Links til EU-direktiver, jr. note 1.

 

Oversigt over EU-direktiver via EU-oplysningen:

På EU-oplysningens hjemmeside er der en oversigt over vedtagne EU-direktiver fra 1996 - d.d.      

 

EUR-Lex:

Direktiver kan også findes frem via søgninger i EUR-Lex. Desuden findes der N-Lex, der EU's fælles portal til national ret.                

CBS Library, Solbjerg Plads 3, DK-2000 Frederiksberg, Denmark

Homepage | Addresses and Opening Hours | Contact